AkiSaariaho

Tunteiden demppaamisesta ja paluusta sekä polyamoriasta mahdollisuutena (1)

Olen ollut toipuva alkoholisti kohta vuoden ja viisi kuukautta. Join viimeisen kerran 8.12. klo 1935. Yhdeksäs joulukuuta kirjauduin (minut kuskattiin) Minnesota-hoitoon Naantaliin ja elämäni muuttui vähitellen, kun opin tunnustamaan ja tunnistamaan sairauteni. Tämä kirjoitus ei ole kuitenkaan alkoholismista, ei sairaudestani eikä siitä miten siitä voi toipua. Siitä kirjoitin tuon ekan blogaukseni, joka löytyy täältä arkistosta. Tämä kirjoitus on yhdestä niistä asioista, mitä tapahtuu, kun toipuminen alkaa. Tunteet palaavat. Sepä vasta vittumaista onkin.

Olen huomannut, että olen koko elämäni dempannut tunteitani milloin milläkin tavalla. _Nähdyksi tulemisen_ puute lapsena johti näkymättömyyden tavoittelemiseen koulussa ja useimmissa kaverisuhteissa – olen pirun hyvä siinä – mikä tarkoittaa, että en saanut näkyä, minulla ei saanut olla vahvoja mielipiteitä, koulussa oli jotenkin outoa, jos osallistui tai olisi ollut erityisen hyvä – jolloin niitä ei tehnyt – ja kavereita lähinnä kuunteli, mutta en tuonut omia ongelmiani esille käsiteltäväksi. Uskon, että lähes kaikki tunnistavat nämä strategiat omasta lapsuudesta/teini-iästä. Tai myöhemmästä elämästä. Kannattaa muuten tutkia syitä niihin ja mahdollisesti pyrkiä pois näkymättömyydestä. Suosittelen.

Alkoholilla tunteiden demppaaminen tekee maailman käsittelemisestä paljon helpompaa. Ei tarvitse käsitellä tunteitaan eikä niitä oikein ole. Voi sen demppaamisen tehdä muillakin tavoilla.  Ihmiskunta on toistensa kiusaamisen ja kiduttamisen lisäksi luovimmillaan, on tavoitteena sekoittaa oma pää. Viimeisimpänä tulokkaana meillä alkaa olla yhteiskunnallisena ongelmana joillain niin syvä uppoutuminen verkkoon, että se syrjäyttää kaiken kontaktin reaalimaailmaan. Verkkomaailma monitahoisena ongelmana ja mahdollisuutena käsitellään toisaalla enkä ole sen asiantuntija, mutta mielettömän mielenkiintoinen tapa dempata tunteensa ja käsitellä elämää se on.

Kun on päässyt keinotekoisesta tunteiden ignoroinnista, ne tunteet tulevat takaisin eikä mikään kirja tai teorian opiskelu maailmassa valmista siihen.

Toipumisen aikana (ai kamala, tämä reilu vuosi on hirvittävän lyhyt aika) olen rakastunut ja jälleen kaikki muuttui. Rakastamani ihminen on polyamorinen ja minä olen ollut ongelmineni vahvasti monogaminen/yksiavioinen (mitä ikinä nuo termit lopulta tarkoittavat). En todella tiedä, onko minusta polyamoriaan, onko minusta ihmissuhteeseen, tuleeko mistään mitään. Siksi täällä ollaan, että kokeillaan.

Polyamorian suhteen olen kohdannut itsessäni niin suuren Dunning-Kruger-vaikutuksen (https://fi.wikipedia.org/wiki/Ylivertaisuusvinouma, http://blogs.agu.org/wildwildscience/files/2015/02/Screen-Shot-2015-02-14-at-6.08.11-PM.png ), etten aiemmin missään koskaan. Luulin tietäväni mistä on kyse. Sitten joudun kohtaamaan tunteeni rakastamani ihmisen romanttisesta suhteesta toiseen ihmiseen avoimessa suhteessa. Pelisäännöt siitä monosuhde-pelistä, joka minulle on opetettu lähes 44 vuotta, muuttuvat täysin. Jouduin kohtaamaan mustasukkaisuuteni mahdollisuutena enkä uhkana. Tästä on kaksi päivää ja matka on alussa. En tiedä, onko minusta tähän toiseen peliin – joka ei ole uusi, lukekaa antiikin Kreikasta tai 1900-luvun alkupuolen taiteilijapiireistä esim. Englannista ja Ranskasta. Toinen tapa kokea ihmissuhteet, romanttiset ja muut. Sen tiedän, että dataa on siitä, että niin kuin monessa asiassa, tämä on mahdollinen tapa elää ja olla. Rakastamani ihminen haluaa elää näin, ja jos jossain ikinä olen velkaa yrittää, se on tässä.

Toinen tunne, joka minulla on vahvimmin käsiteltävänä just nyt, on omistamisen tunne. Kun alkaa suhteen toisen ihmisen kanssa, ainakin minulle syntyy hirveän vahvoja hallitsemisen ja omistamisen tarpeita. Niin oman kuin tämän toisen ihmisen aikataulusta. Minän tarve päättää, milloin tehdään ja mitä, tulee ylikäyväksi. Vaati minulta pitkän kelailun myöntää terveellä tavalla, että se ei ole niin. Eikä se kela ole keritty vielä.

Tietenkin tuohon äskeiseen yhdistyy pakottava tarve tietää, kenen kanssa rakastettu viettää sen ajan, jonka ei ole minun kanssani. Näen, että minulle toiminee filosofiasta egoismin ja altruismin yhdistäminen tähän. Terve egoismi tarkoittaa minulle sitä tässä, että omat tarpeeni täytetään ensin – mikä on tarvelähtöisen ajattelun ja polyamorian lähtökohta muutenkin käsittääkseni. Ei voi rakastaa eikä huolehtia toisesta ja toisen tarpeista, jos omat tarpeet eivät ole kunnossa ja täytetty. Noiden tunnistamisessa olen itse niin alkuvaiheessa, että en usko tunnistavani lähes mitään niistä. Onnitteluni niille, jotka pystyvät siihen – olette murtaneet yhden mielestäni huonoiten meille opetetuista taidoista. Se, miten huonosti ja väärin se tunteiden ja tarpeiden tunnistaminen meille tehdään, on täysin rikollista ja väärin meitä ihmisiä kohtaan. Grr.

Polyamoriseen suhteeseen ja suhdemaailmaan astuminen tarkoittaa minulle uuteen peliin tutustumista, uusien sääntöjen opettelemista eivätkä yhteiskuntamme rakenteet tue sitä mallia. Ihan pöhköä. Filosofiasta löytyy eettinen utilitarismi, joka perusmuodossaan on älyttömän hyödyllinen tässä: mahdollisimman paljon hyvää mahdollisimman monelle. Mitä väärää tuossa on? Mitä hyvää tuossa on? Mahdollisimman monen tarpeet täyttyvät mahdollisimman hyvillä, toiset huomioon ottavilla, rakastavilla tavoilla. Saa kommentoida toki tuohon alle.

Rakastuin. Siksi olen velkaa poisoppia tunteiden demppaamisen, oppia näkemään aiemmin negatiivisina näkemäni tunteita mahdollisuuksia oppia uutta itsestäni ja ennen kaikkea kulkea oman haavoittuvuuteni läpi tässäkin kohdassa. Haavoittuvuudessa läsnäoleminen on minusta ja minulle kaikkein opettavaisinta, mitä maailma on vielä tarjonnut.

Olikohan minulla muuta nyt? Tunteiden demppaaminen ja niistä poisoppiminen, negatiivisten tunteiden näkeminen mahdollisuutena ja haavoittuvuuden läpi kulkeminen. Eipä kai muuta. Hyvää itsetutkiskelua itse kullekin, rakastan teitä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.