AkiSaariaho

Inspiraation elementtejä

Inspiksen, inspiraation elementtejä

Mielekkyys

Aloittaaksemme mitä tahansa, meidän pitää löytää mielekkyys siitä. Miksi alamme hahmottaa maailmaa ja etsiä merkityksiä siitä lapsena? Koska meillä on epätoivoinen tarve löytää sen mielekkyys. Täytyy löytyä joku syy siihen, miksi olen täällä.

Monet tämä pohdiskelu johtaa nopeasti itsen ulkopuolelle, etsimään mielekkyyttä muualta. Mitä jos mielekkyyden etsimisen aloittaa itsestä? Miksi juuri minä olen täällä? Miksi on merkityksellistä, että juuri minä olen täällä ja minulle tapahtuu näitä jännittäviä ja pelottaviakin asioita? Mikä on sen tarkoitus, mikä sen mielekkyys? Kun alkaa hahmottamaan, että juuri minulla on merkitystä ja annettavaa projektillani, löytää mielekkyyden.

Merkitys löytyy tutkimalla suhdetta projektiin. Jos valitsen itsen kehittämisen projektikseni, miksi teen tätä projektia? Minun kannattaa erottaa projektini tekemisen syyt niistä, joita teen itseni vuoksi ja niistä, joita teen jonkin ulkoisen syyn vuoksi. Kumpikaan ei ole lähtökohtaisesti oikein tai väärin. Ne kannattaa erotella, jotta voi tarkastella syitä niiden tekemiseen - miksi valitsen projektini?

Mihin sitten projektini antaisi mielekkyyttä ja mielekkyyden? Minun pitää valita kohde.

Kohde

Monet löytävät kohteen kehittämiselle itsestään, jolloin mielekkääksi projektiksi syntyy itsen kehittäminen. Loistava tapa selvittää, mikä on merkityksellistä elämässä. Itsetutkimisen kautta voi löytää kohteen kehittämiselle. Kaipaanko fyysistä, henkistä, sosiaalista kehittymistä? Fyysiseen kehittymiseen tarvitsen tietynlaisia oppeja, jotta kehityn haluamallani tavalla enkä riko itseäni. Sama koskee kaikkea muutakin itsen kehittämistä. Henkisessä kehittämisessä minulla pitää olla jotkin kriteerit, joilla valita henkisen kehittymisen polku. En halua valita henkisiä arvoja, jotka lähtökohtaisesti eivät tunnu minusta oikeilta. Tässä esimerkiksi intuition kehittäminen auttaa valitsemaan itselle sopivaa polkua. Mitä on sosiaalinen kehittyminen? Verkostojen luomista, ihmisten kanssa yhä luontevammin oleminen ilman rooleja ja maskeja (ja kokeilepa harjoituksena erilaisia maskeja eri konteksteissa).

Tästä voi luontevasti jatkaa tutkimusmatkaa siihen, mitä haluaisi kehittää. Mikä epäkohta tai parannettava asia ulkopuolellani on, mihin haluan vaikuttaa ja tehdä muutoksen? Kun löydän kohteen, minun pitää kysyä onko minulla lupa tai jopa velvollisuus vaikuttaa siihen?

Mielekkyys + kohde -> oma projekti

Inspis-viikonlopulle kukin meistä valitsee projektin, jota työstää sen aikana. Voin tulla projektin kanssa tai löytää sen siellä. Olemassaoleva projekti on hyvä nytkäyttää eteenpäin inspiroivassa seurassa. Toisten kommentit ja kysymykset auttavat löytämään sisällä olevat vastaukset suunnasta, jonne haluaa projektinsa viedä. Kun tulee valintojen eteen projektissaan, peilaaminen toisen kanssa auttaa löytämään sen, minkä kanssa haluaa edetä.

Samoin on vielä löytämättömän projektin kanssa. Läsnäoleminen ja keskittyminen siihen, mitä on ja mitä haluaa, johtaa usein valaistumisiin ja asioiden yhdistämiseen mielessä. Huomaat, että voit edistää kiinnostuksen kohdettasi, intohimoasi seuraamalla tätä polkua tuonne suuntaan. Kulkemalla tuohon suuntaan huomaat, että voit yhdistää sille tielle kiinnostavia ja inspiroivia ihmisiä, jotka nytkäyttävät sinua taas eteenpäin.

Miten löydät projektin, jota työstää tai jonka saattaa alulle? Syventymällä, peilaamalla, olemalla läsnä muiden kanssa ja itsellesi. Kaikki tämä ajan kanssa auttaa merkityksellisyyden etsimisessä, joka johtaa toivottavasti kipinään. Se valaisee polkua, jolla löytää sen, mitä haluaa tehdä seuraavaksi elämässä.
Liekeissä tänään tästä,

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Itsensä kehittäminen tuntuu hassulta. Joku ulkopuolinen sen tarpeen voi huomata ja ehkä jotakin tehdä sen hyväksi.
Mutta että itse lähtisi kehittämään itseään, nostaisi itsensä tukasta ylös suosta, eihän se ole mahdollista.

Sen sijaan ulkopuolisen maailman parantaminen haluamaaansa "oikeaan" suuntaan on elämänsisältö, oma projekti.